Bugün için özel güvenlik hizmetine ihtiyaç duyan bazı toplu konut ve sanayi siteleri, AVM, Fabrika, Özel Okul, kurum ve kuruluşlar özel güvenlik hizmetlerini kendi bünyesinde yapmaya çalıştıkları sıkça gözlemlenmektedir. İş ilanlarına da konu olan bu durum aslında özel güvenlik şirketlerinden şikayetçi olanlar veya daha ucuza güvenlik hizmeti mal etmeye çalışanlar için bir çözüm yolu olarak gözükse de genellikle site sakinlerinden, avm’de iş yeri bulunanlardan, Fabrika, Özel okul, kurum ve kuruluşta yönetim kadrosunda bulunanlardan biri veya bir kaçı tarafından “ya ne diye fazla para ödeyelim, daha düşük fiyat ile ben size ekip oluştururum, daha az ücret öderiz, ben de güvenlik personelini idare ederim” diyerek kendine iş ve mevkii sağlama amacındaki yanlış düşüncelerden başka bir şey değildir.
Oysa kendi bünyesinde özel güvenlik birimi oluşturmanın birçok zararı ve dezavantajı vardır.
1- İnsan Kaynakları açısından dezavantajları; Öncelikle Özel Güvenlik mevzuatı gereği özel güvenlik iş ve işlemlerini takip edecek sorumluluğu olan, maliyet isteyen bir departman oluşturarak “birim yöneticisi” belirlemeniz gerekmektedir. Her bir personel için ayrı ayrı idari dosya tutmak, bunların işe giriş ve çıkışlarını gerek SGK, gerekse Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü birimlerine bildirmek, özel güvenlik mali mesuliyet sigortalarını yaptırmak gibi yoğun, sıkıcı ve daha kötüsü en ufak ihmalde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’na göre idari cezai sorumluluğu hatta kurucu ve yöneticinin gözaltına alınması gibi adli yaptırımı olan konularla uğraşmak.
2- Personel bulma açısından dezavantajları; Görevini layığıyla yapamayan, çalışmak istemeyen veya görevi savsaklayan personelin işten çıkarılması veya kendisinin iş akdini feshetmesi durumunda, yeni bir güvenlik görevlisi bulmak, onun bu göreve uygun olup olmadığını anlamak tam bir uzmanlık işidir. Hangi site veya şirket yöneticisi iş ilanına başvuran görevlinin gerçekten özel güvenlik işini yapıp yapamayacağını anlayabilir ki. Çünkü her işin içinde hileler ve kaçış noktaları var. Göze hoş gelen bir personel belki de işini savsaklıyor olabilir ama ruhunuz duymaz.
3- Kontrol ve denetim yönünden sakıncalar; Profesyonel bir iş olan özel güvenlik işi, çalışan personelin uzmanlar tarafından kontrolünü de kapsar. Kendi bünyenizde kurduğunuz güvenlik ekibini kim kontrol edecek? Site, kurum veya kuruluş yöneticisisiniz, gündüzleri güvenlik görevlilerini kontrol ve idare ettiniz. Ama geceleyin uyumayacak mısınız? Siz uyurken özel güvenlik görevlisi de nöbet başında uyursa nasıl müdahale edeceksiniz? Veya görevliler nöbetleşe uyursa? Her gece bir komşunuz veya bir firma iseniz bir yöneticiniz nöbet tutabilecek mi?
4- Mali ve hukuki sorumluluklar; Özel güvenlik görevlilerinin ihbar ve kıdem tazminatları, SSK ödenekleri ve herhangi bir hastalık veya sakatlık halinde yüklü tazminatlar ödeyeceğinizi ve bunun direkt sorumlusunun bünyesinde özel güvenlik bulundurana ait olduğunu biliyor musunuz?
Vardiya sistemi nasıl hazırlanır, nöbet çizelgesi nedir, tutanak nasıl düzenlenir, acil durumlarda neler yapılır, Rapor nedir, Risk analizi, Risk yönetimi ve oryantasyon nedir, bunları biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bu bilgilere ulaşabileceğiniz bir link verelim ama bilmek ile uygulamak arasındaki farkları bildiğinizi umarız. Özel güvenlik hizmetleri rehberi.
Peki yukarıda anlatıldığı gibi bu kişilerin SGK ve Emniyet bildirimlerini yapmamanın veya geç yapmanın cezalarını, mali mesuliyet sigortası olmadan çalıştırmanın müeyyidesini biliyor musunuz? Karşılaşacağınız birkaç idari ve adli cezadan bahsedelim. Örneğin İşe aldığınız özel güvenlik görevlisinin;
a. SGK giriş ve çıkışlarını zamanında bildirmediğiniz takdirde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre her bir sigortalı için 2.558,40 tl tutarında idari para cezası,
b. Göreve başlamasını takip eden 15 gün içinde ilgili Valiliğe bildirmediğiniz takdirde, 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’na göre her bildirim için 3.000 tl tutarında idari para cezası,
c. Koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen veya izin verilen dışında teçhizat giydirerek çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’na göre her tespit için 3.000 tl tutarında idari para cezası,
d. Özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yaptırmadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticileri istihdam ettikleri her kişi için 150 gün adlî para cezası,
e. 5188 sayılı Kanunun 11 inci maddesine göre çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yetkilileri, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Tüm bu nedenlerle ister site yöneticisi, ister firma sahibi, ister kurum veya kuruluş yöneticisi olun, bir miktar tasarruf edeceğim diye özel güvenlik hizmeti kendi bünyenize almanızı tavsiye etmiyoruz.
Siz siz olun özel güvenlik şirketlerinden asla şaşmayın, kendi bünyenize alacağınız özel güvenlik görevlileri ile baş etme, onları kontrol etme, mali ve hukuksal sorumluluklarını üstlenme gibi ciddi ve vecibeleri olan risklere, biraz daha düşük fiyata mal olacak diye girmeyin. Hele hele ben özel güvenlik firmasından memnun değilim, şikayetçiyim deyip bu şikayetlerinizi menfaate çevirmeye, kendisini önemli hissettirmeye çalışan ve çok bilmiş site sakinlerinden, şirket, kurum ve kuruluş çalışanlarından uzak durun. Onlarla firmalar baş edebilir ama siz edemeye bilirsiniz. Farkında dahi olmadan güvenliğiniz zafiyete uğrar. Başıboş güvenlik ordusuna verdiğiniz paraya yazık olduğu gibi sorumlu olduğunuz kişilere mahcup olursunuz. Mahcubiyetin ötesinde adli ve idari cezanın da üstünde hapis cezası ile mağdur olabilirsiniz. Bu nedenle muhakkak özel güvenlik firmaları ile çalışın! Memnun değilseniz bir başkası ile çalışın ve özel güvenlik hizmeti alımı hakkında ki yasal kurallara mutlaka önem verin.
Sizlere bir telefon kadar yakınız. Arayınız veya mesaj bırakınız. En kısa sürede sizi arayalım.